Twitter реагира на виртуални инфлуенсъри: Shudu изкуство ли е или присвояване?

  шуду

Всички можем да признаем силата на влиятелните лица в социалните медии, но го прави Шуду създаване на повече възможности за разнообразие или просто расово плагиатство?

Върнах се!! ? . . [email protected] . . #3стреличка

Публикация, споделена от Шуду Грам (@shudu.gram) наЗапознайте се с Шуду, красивият модел с тъмна кожа, който напълно се раздава Савската царица и Грейс Джоунс вибрации. Има едно наистина интересно нещо за модела, тя не е истинска. За разлика от ЗАЛОЗИ водещ на виртуално музикално шоу Дата ( Светът на Цита ), чиито стереотипни лудории вероятно са били използвани като културен израз за забавление, произходът на Шуду може да е по-съмнителен. Луминисцентната черна кожа на Шуду и красивите черни извивки са интерпретацията на базирания в Лондон моден фотограф Камерън Джеймс Уилсън . Уилсън е бял мъж. Неговата цифрова 3D интерпретация на черен супермодел с размер на байт има хиляди последователи и импресии в социалните медии, но тя е неговият интерпретация на черна красота. Вдъхновението за Shudu идва от южноафриканската кукла Барби и е пряк резултат от това, че Уилсън изследва собствения си творчески изход в обсъждането на разнообразието в модата. Или по собствените му думи „изследване на [неговите] собствени възгледи и изследване на [неговата] креативност.“ И все пак работата му граничи с присвояване? Тя не е първият виртуален модел, който оказва влияние върху света на модата или социалните медии.

✊? . . [email protected] . . #3стреличка

Публикация, споделена от Шуду Грам (@shudu.gram) на

В собствената на Уилсън думи :

„Имаме нужда от повече картини, повече изкуство, повече от всичко, което добавя към представянето, а не отнема. Така се чувствам.”

Кога обаче свършва артистичното изразяване и започва експлоатацията или фетишизирането на африканската жена? Уилсън твърди, че неговият виртуален герой трябва да вдъхнови разнообразието в модата. Проблемът е, че някой, който не е с местно африканско наследство или култура, решава кое е красиво, използвайки друга раса като платно. Като се има предвид историческата сексуализация и фетишизация на жени от африкански произход, това може да е проблем. Европейците не са имали най-добрите резултати в отношенията си с културата и хората на африканския континент. Ако си спомняте Сара Баартман , на койхой жена от Южна Африка, която е изложена като атракция на шоуто на изродите в Европа от 19-ти век под името Хотентотска Венера . Тя беше демонстрирана заради големите си задни части и извивки, както и като секс робиня на предложилия най-висока цена.

Имам красива нова работа!! . Тениска от @soulskybrand. . #3дарт #clo3d

Публикация, споделена от Шуду Грам (@shudu.gram) на

Доколкото Уилсън прави аргумента, че Shudu насърчава марките да видят стойността в използването на цветнокожи жени, за да се рекламират (постът по-горе е във връзка със SoulSkybrand); отнема ли това на физическа черна жена, която получава този концерт? Това може да е експозиция, слава и заплата, отиваща към чернокожата общност, но не е така. Хората твърдяха, че разнообразието няма да бъде подпомогнато като цяло, ако просто наемете жена от африкански произход? Уилсън твърди, че крайната цел на Shudu е да си партнира с развиващи се марки в нововъзникващи компании и недостатъчно представени страни. Наемането на хора от тези нации и развитието им като положителни представителства на земите, от които произхождат, ще се справи много по-добре. Това можеше също толкова лесно да е марка, с която работи Лупита Нионго или следващата Lupita за ефект на същата марка.

??? . . [email protected] . #fenty #fentybeauty #mattemoiselle #sawc #3dart

Публикация, споделена от Шуду Грам (@shudu.gram) на

От другата страна на монетата, Фенти от Риана вече е работил с виртуалния модел (вижте публикацията в Instagram по-горе). Нейният знак на марката имаше ефекта да изстреля стремглавата дигитална девойка до над 90 хиляди последователи. След създаването на Шуду започна глобален лов за това къде може да бъде тази възможна красота (поради последователите, които смятаха или все още вярваха, че тъмнокожата двоична красота, съставена от 0 и 1, е реална). Има много красиви чернокожи момичета с тъмна кожа, които виждат изображенията на Шуду, разпръснати из мрежата и яростно почукват два пъти върху Instagram и най-накрая се почувствайте приети. Те може най-накрая да се видят представени в море от Джиджи Хадидс и Жизел Бюндхенс .

След една година къде Черна пантера потънал на Титаник за повечето продажби на билети за местни филми, като същевременно се празнуват мощни образи на черна красота и героизъм в героите на Шури , Окойе , и Накия ; представителство въпроси. Шуду разширение ли е на това? Тази пикселизирана персона, позираща в шоколад, повишава ли броя на чернокожите жени в очите на рекламодателите? Или чертите й, дефинирани от бял фотограф, поставят нереалистични очаквания за цветнокожите жени?

Twitter със сигурност имаха отношение към присъствието на новото IT момиче в социалните медии: