Щатът на Калифорния ще освободи 76 000 затворници, за да намали броя на затворниците си

 Екранна снимка 2021 05 02 в 9.25.27 сутринта

Според доклад на NBC News, в опит да се намали броят на затворниците в Голдън Стейт, Калифорния е планирано да освободи около 76 000 затворници предсрочно, включително извършители на насилие и рецидивисти.

В доклада се казва, че над 60 000 от затворниците, осъдени за насилствени престъпления с добро време, могат да намалят присъдата си с повече от 30% вместо сегашните 20% от изтърпяното им време. Също така, всички затворници с минимална сигурност в работни и противопожарни лагери имат право на същия месец на по-ранно освобождаване за всеки месец, който прекарват в лагера, и тежестта на обвинението им няма да повлияе на освобождаването им.

Говорителят на Калифорнийския департамент на затворите Дана Симас каза, „Целта е да се повишат стимулите за лишените от свобода да практикуват добро поведение и да спазват правилата, докато излежават присъдата си и да участват в рехабилитационни и образователни програми, което ще доведе до по-безопасни затвори. Освен това тези промени биха помогнали за намаляване на затворническата популация, като позволят на лишените от свобода да си спечелят пътя по-рано до вкъщи.