Рецензия: „Да бъдеш Мери Джейн“

Когато се каже името Мери Джейн, две неща често идват на ум: тези класически момичешки, американски обувки с презрамка през крака или най-безгрижният халюциноген на планетата.

Да бъдеш Мери Джейн , оригиналният филм BET, който служи като стартова площадка за предстоящата поредица със същото заглавие, не напомня за нищо, което да е тъжно или успокояващо. Всъщност, Да бъдеш Мери Джейн беше всичко друго, но не и за почти целия си час и половина. Беше Шоуто на Мери Тайлър Мур на ръба.

Габриел Юниън, която играе MJ, никога не е реагирала на екрана толкова емоционално непостоянна. MJ е новото издание на странното момиче за 21-ви век: преразходено в опити да бъде супержена. Да бъдеш красива, успешна и винаги спокойна са моменти, които оставят доста чипове на мургавите рамене на MJ. И като говорим за красива жена с кафява кожа, която има своя собствена, има доста кости, с които да избирате, що се отнася до начина, по който филмът се справя с чернокожата в Америка.Докато ясно BMJ има за цел да добави към разговора на новата алфа черна жена, диалогът беше силно претрупан с постоянно оплакване, че съм черна жена. Редовните включвания на расови неудобства, които звучат по-скоро претенциозно, отколкото революционно („Черните жени не са грозни, ние сме невидими“) не направиха нищо, за да издигнат сценария или добре подбрания му актьорски състав (което включва винаги гостоприемното присъствие на Лиза Видал и Тика Съмптър в поддържащи роли). Като зрител, вие се ядосвате като Мери, когато го гледате, а нейните страдания се превръщат във ваш гняв.

Стереотипът, реалността, полуизпечените истини за ядосаната черна жена ще се появяват от сцена на сцена и не вършат толкова добра работа при изследването на този привиден феномен, както подходящо озаглавеният Дневникът на лудата черна жена (от Тайлър Пери). Вероятно това може да се дължи на фактора зрялост, който липсва в характера на Мери Джейн, въпреки постиженията й като завършила колеж, добре позната водеща на токшоу. Тя има още много да учи за живота и неговите понякога изключително разочароващи обстоятелства. В сравнение с главната роля във филма на Пери, Мери Джейн е в процес на работа, а не жена на ръба, която осъзнава, че почти е имала всичко.

Създаден от талантливата Мара Брок Акил, която стои зад Играта сред другите фаворити на черната култура като Шоуто на Джейми Фокс и приятелки , наистина постигна пълното объркване от опитите да разбера всичко (любов, професионален успех, стабилност, любов към себе си) и да предаде колко бързо всичко се превръща в една бъркотия от лабиринт за индивида под ръка. Възрастта на MJ засега е амбициозна, но можем да предположим, че тя е приблизително в края на 20-те до началото на 30-те (изберете конкретен #, всичко е относително).

Тъй като на моменти ставаше свиваща се бъбривата природа на обсъждането на трудностите на чернокожата жена, имаше определени сцени на автентичност, които бяха високо оценени и показваха добросъвестност, че BMJ все още беше в добри ръце, тъй като Акил си остава ентусиаст в показването на живота и времето на ежедневната черна жена. Например, има сцената във всекидневната, в която Джейн изразява разочарование от това, че е единственият хранител в семейство на неуспели. Семейството й е нещастно (въпреки че Рейвън Гудуин е абсолютно очарователна племенница, нейната определено дистанцирана, отново бременна племенница.  Тя може да бъде пробивната звезда). И тогава имаше добавената драма от това, че MJ открива, че настоящият й приятел е женен, а след това в самия край има лек шок от това, което тя решава да съхранява във фризера си.

Така че определено имаше някои недостатъци по време на първата среща с Мери Джейн. Тя е ядлива, уморена (понякога изглежда наистина отегчена) и затрупана с отговорности, които надхвърлят необвързания й живот, но след като филмът се отърва от двойния му удар, горко ми, парадът да съм черна жена, той превъзхождаше в демонстрирането на абсурда от живота, който очаква от вас винаги да имате отговорите на всичко. Неговият отлив на понякога песимистичен възглед за живота не е достатъчен за отписване Да бъдеш Мери Джейн като бъдещ хит за BET, актьорския състав, екипа и Акил. Въпреки себе си, във всички нас, черни или бели, мъже или жени, има малко вълнение от живота на Мери Джейн. Думата за Да бъдеш Мери Джейн точно сега е потенциал.

-° С. Shardae Jobson (@lavishrebellion)

Да бъдеш Мери Джейн, първоначално излъчен на 2 юли 2013 г. по BET. Очаквайте повторенията му в канала, тъй като премиерата на оригиналния сериал е насрочена за януари 2014 г.