DJ Kool Herc иска Ямайка да възвърне хип-хопа

 празник на хип хопа

Ако знаете нещо за произхода на хип-хопа, тогава ще знаете, че ямайски имигрант, известен като DJ Kool Herc, донесе концепцията за денсхол на парти в Бронкс.

„Дойдох [в Ню Йорк] с моето наследство и не знаех, че ще бъда акредитиран. Така че всичко е ново за мен. Не съм се разхождал така. Но аз просто уважавам хората си и [тези], които ми дадоха признание,” каза Херк в интервю за Billboard.

Въпреки този факт ямайската музикална индустрия се счита за най-малко печеливша и кредитирана. След пътуване до родния си град със сестра си, Синди Кембъл, за първи път от тридесет години, той е вдъхновен да построи музей на хип-хопа в Ямайка.Кембъл, известна още като самопровъзгласилата се първа дама на хип-хопа, смята, че музеят ще бъде страхотен за икономиката на Ямайка. „Това определено ще отвори цял един музикален свят за Ямайка. [Островът] е основна туристическа Мека и [музеят] може да бъде място, където хората биха искали да отидат, за да научат повече за историята. [Те] не само [ще трябва да отидат в Съединените щати] — ще бъде точно тук, в Ямайка. Мисля, че ако правителството застане зад това, ще бъде печелившо и ще бъде предимство за страната.

„Когато се оглеждах [в Кингстън през целия уикенд], видях, че Питър Тош и Боб Марли имат музеи“, разказва диджеят Билборд на Ямайската музикална конференция. „Е, познайте какво? Създадох нещо, така че аз самият имам принос и това би допринесло за икономиката на Ямайка с туризма.

DJ Kool Herc иска Ямайка да възвърне хип-хопа просто „защото ние сме тези, които купихме стила и техниката на Америка, която [по-късно] стана хип-хоп.“