Честит рожден ден, мадам C. J. Walker

 История Weeds CJ Walker SF

На днешния ден през 1867 г. в Делта, Луизиана, се ражда първата жена, която се самоизгради милионер. Сара Брийдлав известен още като Мадам Си Джей Уокър е първото свободно дете, родено в нейното семейство. И двамата й родители и всичките й шест по-големи братя и сестри са били роби в енорийската плантация Медисън, собственост на Робърт У. Бърни. Сара остава сираче на седем години и отива да живее при по-голямата си сестра. На 14 години се жени Моузес Макуилямс и имаше дъщеря на име Лейла Макуилямс на 17-годишна възраст. На 20-годишна възраст съпругът на Сара Моузес умира и тя се премества в Сейнт Луис.

Докато беше в Сейнт Луис, Сара миеше косата в бръснарницата на брат си. През целия си живот тя страда от тежък пърхот и други заболявания на скалпа, които я карат да развие плешивост в ранна възраст. Единствените продукти за грижа за косата по това време съдържаха големи количества от суровата съставна луга, която е ужасна за косата ви. Заради лугата имаше голямо търсене на продукти за грижа за косата, предназначени за афро-американците. В 1904 Световно изложение , Сара продаде първите си продукти за грижа за косата Ани Търнбо Малоун . Докато работи с Ани Малоун, тя усъвършенства собствените си способности и започва да разработва продукти, които ще изградят нейното състояние.

Тя се премества в Денвър, Колорадо, за да работи върху собствените си продукти. Там тя се запознава и се жени Чарлз Джоузеф Уокър , който е работил като продавач на реклами във вестници. Веднага след сватбата тя дебютира като мадам Си Джей Уокър и започва кариерата си като независим фризьор и търговец на дребно на козметични кремове. Със съвет от съпруга си, мадам Си Джей Уокър започва да обучава други жени да бъдат „ културисти на красотата ” и продава нейните продукти. През 1908 г. мадам Уокър се премества в Питсбърг и отваря Лейла колеж за обучение на бъдещи „културисти на красотата“ и до 1910 г. бизнесът е достатъчно печеливш, за да може мадам Уокър да се премести в Индианаполис и да отвори централа и фабрика за своя бизнес. Бизнесът й става много успешен през 1910 г., като влиянието й достига извън Съединените щати до Куба, Ямайка, Хаити, Панама , и Коста Рика .Преди смъртта си през 1919 г. мадам Си Джей Уокър дарява хиляди (което се превежда като милиони, коригирани към текущите нива на инфлация) за благотворителност, разклоняваща се към много различни нужди на обществото. Тя остави пари на NAACP , сиропиталища, институции и лица. След смъртта си тя дари две трети от състоянието си за благотворителност. Тя беше смятана за най-богатата афроамериканка в Америка. Нейната дъщеря А’Лелия Уокър , бивша Лейла Макуилямс, наследи Madame C.J. Walker Manufacturing Company .